Sosyal Medya  

FacebookTwitterDiggLinkedinRSS Feed
   

Joomla; birçok kişi ve firma tarafından tercih edilen, binlerce eklentiye ve desteğe sahip, açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir(CMS). Bloglar, eticaret siteleri, kurumsal siteler, reklam siteleri, resim galerileri, video galerileri vb. bir çok siteyi kolay bir şekilde hazırlayabilir ve sitenize profesyonel görünümler kazandırabilirsiniz. Ayrıca tüm bunları yaparken, hiçbir yazılım bilgisine sahip olmanıza gerek yok. Bu yazımda sizlere Joomla kurulumunu anlatacağım.

Joomla kurulumuna geçmeden önce, bizlere gerekli olan şeyleri sayalım. Öncelikle bir host ve bir de domain adına ihtiyacımız var. Host ve domaini ücretsiz olarak sizlere sağlayan bazı sunucular var ama bu sunucuları kullandığınızda, sizin izniniz dışında reklam yayınlarına ve sitenizin aniden çöküşlerine şahit olabilirsiniz. Eğer biraz daha elit ve profesyonel bir kullanım istiyorsanız, benim size tavsiyem ücretli bir host ve domain almanız. Host ve domain ücretlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Host ve domain ihtiyacınızı karşıladıktan sonra sıra, Joomla'nın kullanabilmesi için bir Mysql veritabanı oluşturuyoruz. Mysql veri tabanını, hosting firmanızın size vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifresi ile müşteri panelinize girerek oluşturabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz veri tabanının host, kullanıcı adı ve şifresini bir yere kaydetmeyi unutmayın.

Host tarafında yapacaklarımız bu kadar. Sıra Joomla'yı indirip kurmaya geldi. Joomla'yı buradan indirebilirsiniz. Zip şeklinde indirmiş olduğunuz Joomla'yı winrar programıyla masaüstüne çıkartıyoruz.

 

Şimdi dosyamızı sitemize aktarmak için bir FTP programına ihtiyacımız var. CuteFTP programının deneme sürümünü buradan indirebilirsiniz. CuteFTP programını kurduktan sonra programı çalıştırıyoruz ve sol üstte bulunan boşluklara, host sunucunuzun size vermiş olduğu host adını, kullanıcı adını ve şifreyi giriniz.

 

 Yukarıdaki bilgileri girdikten sonra bağlan tuşuna bastığımızda karşımıza bir kaç dosya çıkacak. httpdocs dosyasına çift tıklayıp içene girdikten sonra dosya içindeki herşeyi siliyoruz. Daha sonra Joomla klasörü içerisindeki tüm dosyaları httpdocs klasörü içerisine sürükle bırak yaparak, Joomla'yı hosta aktarıyoruz.

Joomla'yı hosta yüklemiş olduk. Sıra Joomla ile ilk ayarları yapmaya geldik. Web tarayıcımızdan domain adımıza giriyoruz. Mesela benim domain adım: http://muhammetefe.com. Domain adınızı yazıp, internet sayfanıza gittiğinizde, karşınıza Joomla kurulum sayfası çıkacaktır. Site adı ve açıklaması kısmında siteniz hakkında bilgi vermelisiniz. Eposta kısmını geçerli bir eposta adresinizi giriniz. Yönetici kullanıcı adı ve parola kısmına da unutmayacağınız bir kullanıcı adı ve parola atayınız ve bu verileri bir yerde saklayınız. Eğer kullanıcı adı ve şifreyi unutursanız sitenizin yönetici paneline girmek için çok uğraşlar verirsiniz.

Bu sayfayı doldurup Sonraki butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiş yapınız. Bu sayfada veritabanı yapılandırması yer almakta. Daha önce açmış olduğumuz veritabanı bilgilerini bu kısma gireceğiz. Veritabanı türü olarak da Mysql seçiniz. Veritabanı ön eki varsayılan olarak birşeyler yazar. Dilerseniz bu ön eki değiştirebilirsiniz. Bu ön ekin kullanılmasındaki amaç; aynı veritabanını kullanan başka siteler varsa, Joomla'nın oluşturacağı tablolar ile diğer sitenin tablo isimlerinin birbiriyle karışmamasını sağlamak. Eğer veritabanında başka sitelerin bilgileri varsa, eski veritabanı işlemi kısmına yedekle olarak seçmenizde fayda var. Tüm boşlukları dikkatlice doldurduktan sonra sonraki butonuna basıyoruz.

 

 Sonraki butonuna bastığımızda karşımıza, şimdiye kadar geçtiğimiz adımlarda belirtmiş olduğumuz ayarların bir özetini gösteren bir sayfa gelecektir. Kurulum öncesi paket başlığı altında bulunan listenin tamamının evet yazdığına emin olun. Eğer bu paketlerden herhangibiri eksikse, Joomla dosyalarını ftp ile sitenize tekrar yüklemeyi deneyin. Sayfanın en üstünde, örnek veriyi kur başlığı bulunmakta. Eğer sitenize ilk girdiğinizde, örnek yazı ve menülerle karşılaşmak istiyorsanız seçeneklerden birini işaretleyebilirsiniz. Ben bu seçeneği yok olarak işaretleyeceğim. Daha sonra Sonraki  butonuna basınız.

 

 

Sonraki butonuna bastıktan sonra on-onbeş saniye içerisinde siteniz otomatik oalrak ayarlanacaktır. Eğer siteniz sorunsuz bir şekilde kurulduysa, Tebrikler yazısyla karşırsınız. Burada önemli olan son nokta, Kurulum Klasörünü Kaldır seçeneğini basarak sitenizin kurulum klasörünü mutlaka ve mutlaka kaldırmalısınız.

Butona tıkladıktan sonra Site sekmesine tıklayarak internet sayfanıza gidebilirsiniz. Dilerseniz yönetici sekmesine tıklayarak da site yönetim pencerisine gidersiniz. Joomla sitenizi kurmuş bulunuyorsunuz. Sitenize; http://www.domainadınız.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sitenizin yönetim paneline de http://www.domainadınız.com/Administrator adresinden ulaşabilirsiniz. Yönetim paneli ile sitenizin temalarını, yazılarını gibi tüm özellikleri kontrol edebilirsiniz. Yönetim paneli kullanımı daha sonraki makalelerimde anlatılacaktır.

Son olarak bir ayar daha yapmamız gerekmekte. Öncelikle CuteFTP programını açıyoruz ve httpdocs klasörünün içerisiniz giriyoruz. klasör içerisinde htaccess.txt dosyası göreceksiniz. Bu dosyanın üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve rename sekmesini seçiyoruz. Dosya ismini .htaccess şeklinde değiştirip enter tuşuna basıyoruz. Yeni siteniz hayırlı olsun:)

Bu yazımında da sonuna gelmiş bulunmaktayım. Umarım sizler için faydalı olmuştur.

Sağlıcakla kalın...

Yorumlar   

+1 # kutlay 24-10-2014 13:35
teşekkürler
Cevap
+1 # M.Şimşek 04-12-2014 21:34
Çok teşekkürler, çok iyi bir yazı.
Cevap
+2 # medmaster 14-01-2015 18:48
Güzel anlatım olmuş.
Cevap
+1 # Deniz 19-01-2015 09:38
FTP Admin Paneli'nde logs ve templates dosyalarını httpdocs klasörüne taşıyamıyorum. ''Bu klasörler zaten var'' uyarısı geliyor. Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Cevap
+1 # Deniz 19-01-2015 10:00
Alıntılandı Deniz:
FTP Admin Paneli'nde logs ve templates dosyalarını httpdocs klasörüne taşıyamıyorum. ''Bu klasörler zaten var'' uyarısı geliyor. Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

Şunu da ekleyeyim: httpdocs klasörünü, taşımadan önce boşaltmıştım.
Cevap
+1 # Muhammet 20-01-2015 08:08
Alıntılandı Deniz:
Alıntılandı Deniz:
FTP Admin Paneli'nde logs ve templates dosyalarını httpdocs klasörüne taşıyamıyorum. ''Bu klasörler zaten var'' uyarısı geliyor. Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

Şunu da ekleyeyim: httpdocs klasörünü, taşımadan önce boşaltmıştım.

İnternet hızınız düşükse bazen içerik silinmiş gibi gözüküyor ama silinmiyor. Bu durumda bir kaç kez ftp programınızı açıp kapatmanızı öneririm. Eğer hala aynı hatayı alırsanız, hosting panel veya CPanel aracılığı ile dosyalarınızı silebilirsiniz.
Cevap
+1 # YASİN 22-02-2015 15:57
Hemen hemen 3-4-5 saattir geziniyorum. Sonunda iyi bir websitesi.
İçeriği paylaşana teşekürler. Yalnız bülten aboneliği bulamadım.
Varsa kaydolurum.
Cevap
+1 # tayfun 15-08-2015 21:46
Yazı için teşekkürler bir sorum olacak. yeni domaine diğer sitemdeki tablo ön ekini eklediğimde çalışmıyor ne yaabilirim ?
Cevap
0 # Super User 16-08-2015 10:23
Yeni domainiz aynı host üzerinde ve aynı veritabanını kullanıyorsa böyle bir sorun çıkabilir. Burada ya ön eki değiştirmelisin iz ya da sql komutu önüne DROP Table özelliği eklemelisiniz. Sorununuz düzelecektir.
Saygılarımla,
Cevap
0 # emel 09-03-2016 17:56
merhaba dediklerinizi yapıyorum ama cuteftp de de filezillada da httpdoc dosyası cıkmıyor bende ne yapmam gerek lütfen yardımcı olurmusunuz
anlatımınız cok güzel ve sizin gösterdiğiniz yolda ilerlemek istiyorum
Cevap
0 # emel 09-03-2016 21:27
ben httpdos dosyasını nere bulcağım yok
Cevap
0 # Super User 19-03-2016 11:22
Emel Hanım Merhaba,
Cuteftp ile sunucunuza bağlandığınız zaman hangi klasörler gelmekte? Eğer doğrudan index.html veya index.php dosyalarının bulunduğu klasör geliyorsa, web sitenizin dosyalarını bu konuma kkopyalayabilirsiniz.
Saygılarımla,
Cevap
0 # Rim 15-04-2016 06:17
Merhaba , htaccess.txt dosyasını .htaccess yapmanız ne işe yarıyor?
Cevap
0 # Muhammet 16-04-2016 12:27
.htaccess dosyası sitenizin çalışma kurallarını belirtmek için kullanılır. Joomla'da SEF özelliğinin çalışabilmesi için Joomla içerisinde default olarak gelen htaccess.txt dosyasını .htaccess dosyası olarak değiştirmeliyiz . Böylece bash dosyası olarak Joomla üzerinde sorunsuz çalışabilir. İstediğimiz başka kuralları da .htaccess dosyası içerisinde tanımlayabiliri z.
Cevap

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

   
© muhammetefe.com

Joomla Hata Ayıklama Konsolu

Oturum

Profil Bilgisi

Bellek Kullanımı

Veritabanı Sorguları