Sosyal Medya  

FacebookTwitterDiggLinkedinRSS Feed
   

PCB çizimine yeni başlayacak çoğu kişinin sorduğu en temel sorudur bu. Çünkü çoğumuz  daha işin başındayken en iyi programı öğrenip, onun üzerinde gelişmek isteriz. Bu niyetle google'a "en iyi çizim programı hangisidir" sorusunu yazarız ve forumlara girip, farklı kişilerin yorumlarını okudukça anlarız ki herkes kendi kullandığı PCB proramını tavsiye etmekte. Sonuç olarak siz yine hangi programı seçeceğinizi karar veremez ya da sizin tarzınıza uymayan bir program seçebilirsiniz.

Bu yazımda PCB çizim programlarında olması gereken özellikleri sıralayıp, piyasada çok fazla kullanılan 3 çizim programını karşılaştıracağım. PCB çizim programları için sorulması gereken soru "en iyi PCB çizim programı hangisidir"  değil de "bana en uygun PCB çizim programı hangisidir" şeklinde olmalıdır. Eğer siz basit ve amatör çizimler yapıyorsanız, gidip de öğrenmesi zor olan ve karmaşık aşamalara sahip bir çizim programını tercih etmemelisiniz. Bu boşa zaman kaybı ve boşa efor harcamaktır. İşinizi daha basit bir çizim programıyla daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Ama eğer siz çok karmaşık devrelerle uğraşıp, incelik isteyen, kompenentler arasındaki mesafelerde 1mm'nin bile önemli olduğu PCB kartları tasarlıyorsanız, biraz daha profesyonel yapıya sahip bir PCB programıyla işlerinizi daha kolay bir şekilde halledebilirsiniz. Bu tür durumlarda da basit PCB programlarında çok zorlanırsınız ve hata yapma olasılığınız da fazlasıyla artar. Peki bir çizim programında olması gereken en önemli özellikler nelerdir? Öncelikle bu soruyu yanıtlayalım. Bu soruya herkes farklı bir yanıt verebilir. Bana göre bir PCB çizim programında olması gereken temel özellikler aşağıdaki gibidir:

  1. Basit bir arayüz
  2. Geniş kütüphane
  3. Kütüphaneye kolay bir şekilde kompenent ekleme
  4. Hata analizi ve gelişmiş uyarı sistemi
  5. Katmanlar arasında kolay dolaşabilme
  6. Gelişmiş girid ve cetvel özelliği
  7. PCB kartına, istenilen şekli kolay bir şekilde verebilme
  8. Bazı projeler için otomatik çizim özelliği
  9. Çok fazla teknik desteğe sahip olması
  10. Bilgisayar başına düşen maliyeti
  11. Simülasyon motoruna sahip olması

PCB çizim programlarını öne geçiren en önemli özellikler bana göre yukarıdaki seçeneklerdir. Tabi programların özellikleri arttıkça fiyatı da aynı oranda artmaktadır. Piyasada maliyet her zaman en ön planda olduğu için,  yöneticiler her zaman kendilerine en uygun çizim programını tercih ederler. Bu bağlamda piyasada en çok kullanılan PCB çizim programları Proteus ve Eagle'dır. Bunun yanında çok daha karmaşık ve incelik isteyen işlerde Altium Designer tercih edilmekte.Elbette bu programlar haricinde daha bir sürü PCB çizim proramı piyasada mevcut. Ama Proteus ve Eagle piyasada en çok karşılaştığım iki çizim programıdır.

Peki neden Proteus ve Eagle çok fazla tercih ediliyor? Bunun bir sürü sebebi bulunmakta ama Proteus'un tercih edildiği şirketlere baktığımda, genellikle bu programları teknik lise ve üniversiteden mezun olmuş arkadaşlarım kullanıyor. Bunun en büyük sebebi okullarda bu programın öğretilmesi diyebiliriz. Bunun yanında Proteus basit ve temel çizimler için oldukça pratik bir programdır. Çok karışık olmayan bir PCB hazırlanacağı zaman genellikle tasarımcılar bu devrenin şematiğini çıkartarak vakit kaybetmek istemezler. Hemen PCB kısmından işlerini hallederek hız kazanmayı hedeflerler. Proteus'un en çok tercih edilmesinin bir sebebi; devrelerin şematiğini çizmeden direk olarak PCB kısmında kartları tasarlamaya olanak vermesi. Gerektiği zaman sadece PCB kompenent de eklemeyi destekliyor. Proteus programının bir güzel yanı da şematik sayfasında çok gelişmiş dijital ve analog analizlere imkan veren simülasyon motoru bulundurmasıdır. Simülasyon özelliğinden dolayı yapacağınız projeler için ek bir simülasyon programı almanıza gerek kalmayacak. Simülasyon motoruna sahip Proteus, gelişmiş bir kütüphaneye de sahip. Ayrıca basit arayüzü ile öğrenilmesi kolay bir program. Ama bana göre bu kadar artısı olan Proteus ince işlerde çok hantal kalmakta. orta düzey projelerde diğer çizim programlarına göre beni daha çok yoruyor ve incelik isteyen noktalarda vurdumduymaz davranıyor. Menüdeki araçların kullanımı bana göre hız yavaşlatan cinsten. Ama fiyat performans bakımından bir çok firma için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

Eagle ise Proteus'a bakılınca kullanış bakımından biraz daha pratik bir çizim programı. Basit arayüzü ve gelişmiş kütüphanesi ile bir çok PCB çizim programı arasından sıyrılmayı başarıyor. En son 3 bilgisayar için orta özelliklerde bir Eagle programı 1700TL civarındaydı. Yani bilgisayar başına yaklaşık 567TL'ye gelmesi, bir çok firmanın  Eagle'ı tercih etmesindeki en büyük sebep. Orta düzey, 2 katlıya kadar olan PCB çizimlerde kullanım pratikliği fena değil. Performans olarak bilisayarınızı da hiç zorlamamakta. Bu çizim programının dezavantajı ise üzerinde simülasyon motorunun bulunmaması. Hata ayıklama özelliği ise PCB çizerken belirtilen kurallara göre çiziminizi kontrol edip, çiziminizin hatalarını kolayca bulabilmenizi sağlamakta.

Piyasada en çok kullanılan iki proram bu şekilde. Bir de FPGA, ARM deneme kartları, bilgisayar anakartları gibi çok karmaşık yapıya sahip PCB'leri çizmek için kullanılan Altium Designer programı var. Bu tür karmaşık kartlarda, dikkatsizlikten dolayı yapılacak en küçük hatada, tüm yolları en baştan çizmek zorunda kalabilirsiniz. Bu maliyet ve zaman kaybı anlamına gelir. Ayrıca oluşturulan bir şematik üzerinde mantıksal ve elektriksel hataları daha PCB aşamasını geçmeden halletmeniz gerekmekte. Altium Designer programı çok gelişmiş bir hata analiz motoruna sahip. Ayrıca gelişmiş bir simülasyon motoru sayesinde, devre üzerinde bulunan tüm elemanların zamana göre değişimini gösteren grafiksel analiz yapabiliyorsunuz. HDL, VHDL, C, XML vb. gelişmiş bir çok programlama alt yapısına sahip olan Altium Designer ile yazacağınız programları aynı program üzerinde bulunan şematik çizimde deneme şansına sahipsiniz. Programın bir diğer özelliği de gelişmiş kütüphanesi ve program ile birlikte gelen çok geniş şablon dosyalar bulundurmasıdır. Üzerinde gelen bir çok şablonu inceleyerek çizimlerinize profesyonellik katabilirsiniz. Bazı şablonları ise hiç değiştirmeden olduğu gibi alıp çizimlerinize ekleme şansına da sahipsiniz. PCB sayfasına baktığımızda, üreticilerinin söylediğine göre Altium Designer, dünyadaki en iyi otomatik çizim motoruna sahipmiş. Ben otomatik çizim programını hiç kullanmadım ve tavsiye de etmiyorum. Gird ve cetvel kullanımı ile 1mm'nin bile önemli olduğu kartlarda size büyük bir kolaylık sağlanmakta. Ayrıca PCB çiziminin en başında koyduğunuz kuralları, çizim sırasında asla ihmal edemiyorsunuz. Örneğin; iki hat arasındaki mesafenin en az 8mil olmasını tanımlamışsanız, çizim sırasında bir hattın 8mil'den daha yakınına bir hat çizemezsiniz. Bu özelliği sayesinde çizimleri hatasız bir şekilde sürdürebilirsiniz. Daha öncede söylediğim gibi, karmaşık çizimlerde kart üzerinde yapılacak en ufak bir yanlış, onca çizimin ve emeğin boşa gitmesi anlamına gelebilir. Bu yüzden hataları en sonunda ayıklamak yerine, çizim sırasında hata yapmanız engellenmektedir. Altium Designer'ın bir diğer güzel özelliği de katmanlar arasında çok kolay bir şekilde dolaşabilirsiniz. 3D özelliği ile kartın gerçeğine birebir uyan üç boyutlu görüntüsünü görebilir, 3 boyutluyken de katmanlar arasında dolaşıp analizler yapabilirsiniz. Altium Designer'ın en büyük dezavantajı ise fiyatıdır. Bilgisayar başına düşen maliyeti diğer çizim programlarının çok üzerinde olduğu için, küçük ve orta düzey işletmelerde genellikle tercih edilmez.

Bu yazımda sizlere PCB çizim programı için önemli unsurları belirtip, piyasadaki 3 çizim programının temel özelliklerini verdim. Eğer tasarım ile uğraşacaksanız ve firmalarda PCB kart çizimleri yapacaksanız, göreceksiniz ki her firmada aynı program bulunmamakta. PCB çizim programlarının temel işleme mantığı aynı olsa da kullanım kısmında farklılıklar göstermekte. Benim size tavsiyem sadece tek bir çizim programına bağlı kalmamanız. Bir çizim programı üzerinde(bence Eagle) iyice uzmanlaşın ama onun haricindekileri de çizim yapabilecek düzeyde bilin. Böylece bir çok iş görüşmesinde öne çıkmış olursunuz. 

Yorumlar   

+2 # Yusuf 21-11-2015 07:21
Bu yararlı bilgi için teşekkür ediyorum.
Cevap
+2 # Ertuğrul 20-05-2016 11:59
Tam aradığım yazı :) Teşekkürler
Cevap
+2 # Ersin 26-01-2017 19:32
Sanirim bu yazi kaleme alindiginda proteus 8 daha cikmamisti. Proteus 8'de otomatik cizim vb. özellikler geldi
Cevap
0 # Eyyup 21-11-2017 12:41
teşekkür ederim,
tecrübelerini güzel bir şekilde yazıya dökmüşsün...
Cevap
0 # yunus emre 07-04-2018 07:31
teşekkürler çok güzel bir yazı
Cevap

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

   
© muhammetefe.com

Joomla Hata Ayıklama Konsolu

Oturum

Profil Bilgisi

Bellek Kullanımı

Veritabanı Sorguları