Sosyal Medya  

FacebookTwitterDiggLinkedinRSS Feed
   

Bu makalemde, SHT75 sensöründen sıcaklık ve nem verilerini nasıl okuyabileceğimizi anlatmaya çalışacağım. Makalemin genelin oluşturmuş olduğum kodlar PIC18F2550 mikrodenetleyicisi ile gerçeklenmiştir. PIC projelerimde genellikle Hi-Tech C veya C18 dillerini kullanmaktayım ama program çeşitliliği olması açısından, bu makalemde Proton Basic Pro yazılım dilini tercih ettim. SHT75 sensörünün çalışma mantığı anlaşıldığında, C dilinde de çok rahat bir şekilde program oluşturulabilir.

Günümüzde, işlemciler ile çevresel birimler arasındaki iletişimi sağlamak için paralel veya seri haberleşme kullanılır. Paralel haberleşmenin maliyeti yüksek ve işlemcilerden yüksek kaynak gereksenimi olduğu için genellikle hız gerektirmeyen işlemcilerde seri haberleşme tercih edilir. Bu makalemde seri haberleşme protokollerinden biri olan ve çok fazla terchi edilen RS232 protokolünü anlatmaya çalışacağım. Makalem boyunca, Microchip firmasının üretmiş olduğu PIC18F2580 işlemcisinin datasheet'ine referans alacağım ve yazılımı da yine bu işlemci için geliştireceğim.  

Bir problemin çözümünü gerçeklerken, işlemcilerde en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan biri de zamanlayıcılardır. Belirli bir iş belirli zamanlarda yapılmak istendiğinde, o sürenin ölçümü için zamanlayıcılar kullanılır. Bu makalemde, Microchip firmasının üretmiş olduğu PIC18F2580 işlemcisi örnek alınarak, zamanlayıcılar ille nasıl işlem yapıldığını anlatacağım. PIC18F2580 işlemcisinin datasheet'ine buradan indirebilirisiniz. Yazılım geliştiriken kullanacağım platform MplabX ve yazılım dili de XC8'dir.

Adım Adım ARM Programlama 4 - EXTI isimli makalemde ARM işlemciler için dış kesmeyi anlatmıştım. Makalenin geneli STM32F107x mikroişlemcisi üzerinden yürütmüştüm. Bu makalemde de bir önceki makalemde değinmiş olduğum dış kesmeler üzerine STM32F107VCT işlemcisini kullanarak örnek bir uygulama yazacağız. Uygulamamızı derlemek için KEIL platformunu kullanacağız. KEIL üzerinde program yazabilmeniz için Adım Adım ARM Programlama-1 isimli makalemde vermiş olduğum kütüphaneleri indirmeniz gerekmekte.

Matlab Üzerinden DSP Programlama 1 isimli makalemde MATLAB programının önemini, DSP işlemcilere niçin ihtiyaç olduğuna ve TI firmasının üretmiş olduğu DSP serilerinin MATLAB üzerinden programlanması için gerekli ayarlamaları paylaştım. Bu makalemde de Matlab Simulink üzerinde basit bir led yak-söndür diyagramı çizdirip, bunu Texas Instrument firmasının üretmiş olduğu C2000TM PiccoloTM LaunchPad Evaluation Kiti üzerinde çalıştıracağız. Makalenin devamını geçmeden önce Matlab Üzerinden DSP Programlama 1 isimli ilk makalemi okumanızı ve oradaki ayarları yapmanızı öneririm.

   
© muhammetefe.com

Joomla Hata Ayıklama Konsolu

Oturum

Profil Bilgisi

Bellek Kullanımı

Veritabanı Sorguları